Louise Bramer portretten

Louise Bramer volgde de opleiding aan de Groninger academie voor beeldende kunsten “Minerva” in Groningen en daarna een postacademische opleiding in Den Haag. Ze specialiseerde zich in portret- en modeltekenen en -schilderen. Haar werk is vooral realistisch.

Ze is lid van ‘En Profil’ een vereniging van professionele SNELTEKENAARS en karikaturisten.

Louise Bramer was ruim 35 jaar docente aan een Instituut voor Kunstzinnige Vorming en geeft in haar atelier Cursussen en Workshops.

 

Techniek

  • Olieverf op doek
  • Aquarel
  • Pastelkrijt
  • Siberisch krijt

Ik ben geen kopieerapparaat

“Een levend persoon op het doek vastleggen is het meest uitdagende dat er is. Dat kun je niet vergelijken met het schilderen van een bos bloemen of een landschap.”

Louise Bramer is haar hele leven kunstenares. Reeds tijdens haar opleiding aan de kunstacademies in Groningen en Den Haag specialiseerde zij zich in portretten.

“Een portret is meer dan een gezicht. Ik probeer de hele persoon te vatten, ik schrijf een verhaal met de kwast. Daarom wil ik de mensen het liefst ook een keer of drie zien. En niet alleen stilzittend op een stoel, nee, ze moeten ook af en toe rondlopen. Dan let ik op hun houding, hoe ze praten, hun handen bewegen”

“Soms werk ik op locatie, als het bijvoorbeeld gaat om een oude heer die altijd in zijn vaste stoel zit te lezen. Zo iemand portretteer ik het liefst in die stoel, met een dichtgeslagen boek op schoot. Een goed portret moet herkenbaar zijn. Daarbij gaat het dus niet alleen om uiterlijke kenmerken als ogen en mond, maar ook om de persoonlijkheid.”

Olieverf, pastelkrijt, Siberisch krijt of aquarel; Louise Bramer gebruikt diverse materialen. Ook in technieken varieert ze. Dat gebeurt in overleg met de opdrachtgever, hoewel ze haar voorkeuren en vaste uitgangspunten heeft. “Van kinderen maak ik graag een aquarel in frisse kleuren. Ik vraag ze tevens een favoriete knuffel mee te nemen. 

Een dominante directeur zet ik groot op het doek. Bij een warme persoonlijkheid kies ik een koele achtergrond, zodat die uitstraling nog meer naar voren komt.”

Naschilderen van foto’s is er niet bij.”ik ben geen kopieerapparaat.”

Geen kunstje maar schoonheid van kunst, een mooi schilderij van de persoon in kwestie te maken is mijn doel.